Waarom is Cyber security zo belangrijk? - SecPoint Cyber security

Waarom is Cyber security zo belangrijk? - SecPoint Cyber security
Stel je voor dat de zorgrobots niet meer veilig zijn en besmet zijn met malware, of dat er persoonlijke gegevens toegankelijk zijn voor iedereen. Deze digitale wereld brengt veel beveiligingslekken met zich mee. Hierdoor is de term Cyber Security is ontstaan.

In dit artikel worden de volgende onderdelen besproken:

  • Wat is Cyber security?
  • Waarom is het zo belangrijk?
  • Welke onderdelen komen erbij kijken?

Cyber security oorsprong

Veertig jaar geleden kende nog niemand deze term nog , maar het is vandaag de dag een 1 van de belangrijkste onderdelen van de digitale wereld. Alleen wat houdt cyber security precies in?

Cyber security betekent internet beveiliging. Internet beveiliging heeft een rijke invloed op alle regels die programma’s, computers en netwerken beschermen tegen cybercrime. Hiermee kun je denken aan overheidsinstanties, organisaties en consumenten.

Waarom is Cyber security zo belangrijk?

Nederland is een digitale wereld. ICT wordt steeds meer grootschaliger toegepast. Deze ontwikkeling biedt veel goede voordelen op het gebied van de werkgelegenheid en de economische groei. Er ontstaan ook nieuwe dreigingen.

Dagelijks zijn er digitale beveiligingslekken en nieuwsartikelen over databases waarbij er persoonlijke gegevens gelekt zijn. Deze aanvallen worden niet uitgevoerd door hobbyisten, maar door bedrijven die gespecialiseerd zijn in hacken.

Daarom is een efficiënte strategie van overheden nodig. De kwetsbaarheden die de digitale wereld met zich meebrengt moeten verkleind worden. Er is hierdoor een grote vraag naar Specialisten die deze kwetsbaarheden op kunnen lossen

Aanpak van een optimale beveiliging

Cryptografie, netwerksecurity, websecurity en privacybescherming. Het zijn allerlei soorten onderdelen die komen kijken bij internet beveiliging. Er worden verschillende sancties ondernomen om de kwetsbaarheden op te lossen op het gebied van:

  • Software maatregelen
  • Hardware maatregelen
  • Fysieke maatregelen
  • Gebruikers maatregelen

SecPoint Cyber security workshop

Maatregelen op het gebied van hardware

Het is belangrijk dat je hardware goed beschermt is tijgen dreigingen, omdat mensen hele gevoelige en essentiële informatie bewaren op hun computer. Harde maatregelen zijn niet overbodig.

Enkele voorbeelden van hardeware maatregelen:

Er moeten nieuwe ontwikkelingen komen die computers beschermen tegen hackers aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan NX-bit of XD-bit. Ook is de versleuteling een belangrijk onderdeel. Bestanden en datastromen moeten goed versleuteld zijn, zodat je ze niet openbaar kunt maken voor anderen.

Maatregelen van software

Het is belangrijk dat software en systemen een optimale beveiliging hebben. Om dit te realiseren kun je er tal van Cyber Security maatregelen nemen.

Voorbeelden maatregelen van software:

Programma’s moet je analyseren op adware, spyware en malware. Hiervoor kun je antimalware software ontwikkelen. Verkeerd verkeer kun je blokkeren door middel van een firewall, zodat de software is beschermd tegen hackers. Daarnaast worden er diverse maatregelen ondernomen om te voorkomen dat software of criminele organisaties op de systeempartitie kunnen inbreken. Bestanden en verbindingen kun je versleutelen middels encryptie. Moeilijke wachtwoorden maken de verbeiding tot een systeem of een programma lastiger.

Maatregelen van fysiek

Er zijn ook maatregelen nodig voor fysieke gebieden. Er kan ook bij de apparatuur zelf cybercrime activiteiten plaatsvinden.

Voorbeelden van fysieke maatregelen:

Een kwetsbare ingang om binnen te komen in de hardware in bijvoorbeeld een USB-stick. Om deze ingang af te sluiten zijn er diverse mogelijkheden. Een fysieke beveiliging van onveilige netwerken is een air wall. Deze maatregel is met name van belang bij open Wifi verbindingen. Of denk aan antidiefstalsystemen en computerkluizen van staalkabels.

Maatregelen voor gebruikers

De meest kwetsbare groep zijn de gebruikers. Deze lopen het meeste risico op malware en diefstal. De reden hiervoor is de onkunde met ICT. Het is hard nodig om de gebruikers meer te specialiseren in cyber criminaliteit.

Enkele voorbeelden van maatregelen voor de gebruikers:

Standaardwachtwoorden zijn makkelijk, maar makkelijk te hacken. Het is beter om een keuze te maken voor sterkere wachtwoorden, omdat deze juist moeilijker te kraken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat klanten en bedrijven goed weten hoe kwetsbaar ze zijn en welke maatregelen ze hiervoor moeten nemen. Neem contact met ons op om uw kennis in Cyber security te vergroten. Wij zorgen door middel van onze trainingen dat u gespecialiseerd bent in Cyber security en hoe u de kwetsbaarheden op kunt lossen.

2020 © Copyright - SecPoint Nederland by CoDesigns

Bel ons        0344 653 690

Neem contact op
close slider

Pentest software

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op