Hoe kan ik voorkomen dat ransomware mijn bestanden gijzelt?

ransomware! Over de hele wereld zijn meldingen gedaan van grootschalige zogenoemde ransomware-aanvallen, wat gijzelsoftware word genoemd. Het is dus zaak om te voorkomen dat de kwaadaardige software je computer overneemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hackers zorgen ervoor dat de gijzelsoftware moeilijk herkenbaar is. Hieronder vier vragen en antwoorden over hoe je de zogeheten ransomware toch kunt herkennen – en weren.

Hoe komt de gijzelsoftware op mijn pc terecht?

Hackers hebben de ransomware verspreid via e-mails. Ze verstuurden berichten naar een enorme lijst adressen van mensen over de hele wereld. Die e-mails bevatten een bijlage, waarin het kwaadaardige programma WannaCry is verstopt.
Zo’n bijlage kan er op allerlei manieren uitzien. Vaak wordt in de e-mail gevraagd om een wachtwoord te wijzigen of een prijs te verzilveren. Om dat te doen, moet je op een link klikken. Maar als je dat doet, is het raak: de ransomware installeert zich ongemerkt op je computer. En als je bij een bedrijf werkt, kan dat ook gebeuren als je collega op een verkeerde link klikt. Mailtjes die je niet vertrouwt, kun je dus beter niet openen.

Met Ransomware SPAM Filtering worden geïnfecteerde e-mails geblokkeerd

Met SPAM Filtering worden geïnfecteerde e-mails geblokkeerd.

Wat gebeurt er als mijn pc is geïnfecteerd met ransomware?

Als de gijzelsoftware op een computer staat door een geïnfecteerde website, kan er op een gegeven moment een rood scherm verschijnen. Daarop valt te lezen dat de bestanden op de pc zijn versleuteld. Je kunt alleen nog je bestanden terughalen via een back-up. Heb je geen back-up, dan zul je moeten betalen, anders ben je je bestanden kwijt. De politie adviseert slachtoffers niet te betalen.Aangifte doen kan, maar de kans is klein dat de verspreiders worden gepakt. Het gaat vaak om professionele hackers, die lastig op te sporen zijn.

Met Ransomware WEB Filtering worden geïnfecteerde websites geblokkeerd

Met WEB Filtering  worden geïnfecteerde websites geblokkeerd.

Hoe groot is de kans dat mijn pc wordt geïnfecteerd met ransomware?

Die kans is er, maar als je je computer op tijd bijwerkt met de vereiste updates en goed oplet bij het openen van mailtjes is de kans niet zo groot. De cyberaanvallen zijn vooral gericht tegen bedrijven. Netwerken waarop veel computers zijn aangesloten, hebben vaker zwakke plekken. Bedrijven hebben ook meer te verliezen. Het gaat dan om complete administraties in plaats van een paar vakantiefoto’s.

Bij bedrijven is de netwerkbeveiliging vaak niet volledig up-to-date. Dat blijkt ook in dit geval. Microsoft zette twee maanden geleden al software voor Windows online waarmee ict-medewerkers hun netwerk konden beveiligen. Voor veel grote bedrijven of instanties is dat een hele enorme operatie. Ze hoeven maar één computer over het hoofd te zien en het gaat mis.

Hoe kan ik mijn pc beveiligen tegen ransomware?

Dit kun je het best nagaan met een pentest tool die pentesten voor je uitvoert. Met de SecPoint Penetrator als pentest tool, kun je bekijken welke systemen in jou organisatie zo snel mogelijk moeten worden aangepakt. De unieke Penetrator scanner maakt een analyse op het interne netwerk alsmede op de systemen die direct op het internet staan aangesloten. Na het scannen word er automatisch een rapport gegenereerd. In het rapport kunt u nalezen wat er anders moet of beter kan waardoor je de beveiliging op orde kunt maken.

Los ransomware op

Het testen van de oplossingen is gratis. Vraag een demolicentie aan en oordeel zelf.

2020 © Copyright - SecPoint Nederland by CoDesigns

Bel ons        0344 653 690

Neem contact op
close slider

Pentest software

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op