Goede Wachtwoorden zijn van belang | Wachtwoord wijzigen, keyloggers - SecPoint

Goede Wachtwoorden zijn van belang - SecPoint

In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste je wachtwoord wijzigen kunt en hoe je een wachtwoord manager kunt gebruiken. Ook geven we tips en geven we alle belangrijke informatie over het gebruik van een sterk en lang wachtwoord, keyloggers en meer. zodat je niet meer gehackt kunt worden.

De meeste hackers kunnen eenvoudig jouw wachtwoord achterhalen binnen enkele minuten. Sommige kunnen het zelfs in enkele seconden. Eenvoudige wachtwoorden zijn dus zeer riskant, omdat je anders kwetsbaar bent voor hackers en deze al je gegevens kunnen stelen. Gebruik daarom alleen sterke wachtwoorden. Het beste is het gebruikt van Two-factor authenticatie ook wel bekend als 2FA. Als 2FA niet mogelijk is gebruik dan wachtzinnen.

Ieder wachtwoord is te hacken. Het is vaak een kwestie van tijd. Hackers gebruiken hiervoor speciale software en ze hebben zeer grote databases met miljoenen veel gebruikte woorden inclusief alle gelekte wachtwoorden. Een goed voorbeeld van een slecht wachtwoord is 123456 , dit wachtwoord is het meest gebruikte wachtwoord voor hotmail. Deze wachtwoorden worden dan ook als eerste geprobeerd door een hacker.

Wachtwoorden hack: Hackers hebben alle tijd

Met de juiste hardware en voldoende tijd kan elk wachtwoord gehackt worden. Maar als het heel lang duurt om een wachtwoord te achterhalen werkt die tijd in jou voordeel.  Als het hacken te lang duurt, dan loont het voor de hacker niet en zoekt de hacker een ander slachtoffer.

Het gebruik van lange wachtwoorden is een must

Het gebruik van lange wachtwoorden is een must

Wachtwoorden die moeilijk te achterhalen zijn bestaan vaak uit een combinatie van letters of een combi van kleine en hoofdletters, cijfers, leestekens met paar spaties. Des te lager de wachtwoorden hoe makkelijker deze te kraken zijn. Het is daarom altijd belangrijk om een zo lang mogelijk wachtwoord te kiezen, want hoe langer het wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is. Elk teken dat je toegevoegd zorgt er voor dat er namelijk bijna honderd nieuwe mogelijkheden bij (26 kleine en hoofdletters = 52, plus 10 cijfers = 62 plus 34 leestekens = 96 mogelijkheden). Met de juiste combinatie van tien tekens duurt het eeuwen voordat het wachtwoord gekraakt is. Gebruik je alleen tien kleine letters dan zijn daar bijvoorbeeld maar twee dagen voor nodig.

Beveiliging controle paneel met two factor authentication - 2FA

Beveiliging controle paneel met 2FA

Met bijvoorbeeld de Google Authenticator app kan je jouw controle paneel beveiligen met een two-factor authentication. Zo dien je naast de standaard beveiliging met gebruikersnaam en wachtwoord ook een aantal cijfers in te voeren welke de Authenticator toont op jouw smartphone.

Door gebruik te maken van een two factor authentication kan bij verlies van je wachtwoord (door welke manier dan ook) er geen toegang worden gekregen. Dit omdat de hacker dan naast jouw gebruikersnaam en wachtwoord ook jouw smartphone nodig heeft om in te kunnen loggen.

Maak een zin aan als 2 FA niet mogelijk is

Het probleem met lange en lastige wachtwoord wijzigen is dat ze moeilijk te onthouden zijn. Wij adviseren dan om een wachtzin te gebruiken. Een wachtzin bestaat uit veel karakters, die je dan gemakkelijk kan onthouden. Bijvoorbeeld: Rap Muziek is Lekker om naar te luisteren. Voeg daar nog extra aan toe zoals wat leestekens en/of cijfers. Hierdoor zal de hacker dit wachtwoord niet zomaar kraken.

Tip: Maak geen wachtzinnen van bijvoorbeeld gezegdes, die algemeen bekend zijn, deze kunnen de hackers makkelijk raden.

10 goede wachtwoorden tips

Je wachtwoord wijzigen in 123456 is dus niet zo’n goed idee voor een wachtwoord. Net als je geboortedatum of de naam van je poes, zeker omdat het echt niet moeilijk is deze gegevens te achterhalen. Maar hoe maak je dan wel een sterk wachtwoord? We delen een aantal tips:

 1. Gebruik altijd een uniek wachtwoord.
  Iedereen maakt zich er weleens schuldig aan, een wachtwoord kiezen dat je ook al voor een ander account gebruikt. Toch maak je het hackers hiermee wel erg makkelijk om toegang te krijgen tot verschillende accounts. Gebruik je overal een uniek wachtwoord? Dan is de impact een stuk kleiner, mocht je account gekraakt worden.
 2. Gebruik minimaal 10 tekens.
  Hoe moelijker en langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te kraken.
 3. Gebruik geen voor eenvoudige informatie.
  Dit is meestal informatie zoals je eigen naam, straat en huisnummer, de naam van de kinderen, de naam van je favoriete huisdier of het bedrijf waar je werkt.
 4. Gebruik (hoofd)letters, cijfers en symbolen.
  Gebruik je een combinatie van tekens, letters en cijfers en gebruik je ook een combinatie tussen kleine letters en hoofdletters? Dan maak je het hackers een stuk lastiger om te kraken.
 5. Gebruik een zin als wachtwoord.
  Maar pas op dat je geen voor de hand liggende wachtwoorden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een zin uit je favoriete liedje of gebruik een gezegde waarbij je afwisselt tussen hoofdletters en kleine letters. Een voorbeeld is ‘IkHouVanAppels, of nog beter: Ik.Hou.Van.Appels!
 6. Wordt de optie geboden? Gebruik dan een two factor authentication!
  Met two factor authentication maak je het een stuk moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot jouw account.
 7. Gebruik een reeks willekeurige nummers en letters.
  Door bestaande woorden goed of een willekeurige reeks van cijfers, tekens, hoofdletters en kleine letters te gebruiken heb je veelal een sterk wachtwoord in handen. Kijk uit met wachtwoorden als ‘F@ceB00k’, dit soort verbasteringen kennen hackers maar al te goed.

Gebruik diverse variaties

Als je een goede wachtzin heb samengesteld dan kun je daar nog iets aan toevoegen zodat die iets zeggen over het programma of de dienst waarvoor deze wachtzin gaat gebruiken. Voor Office365 bijvoorbeeld de cijfers 365. Zo is het gemakkelijk om dit wachtwoord te gebruiken voor meerdere toepassingen die op zich zelf weer en zeer sterk wachtwoord hebben. Als je wachtwoord toch gehackt is, dan zijn niet meteen al je wachtwoorden bekend.

Bewaar je wachtwoord niet op je computer

Wachtzinnen kun je beter niet op je computer opslaan. Onthoud je wachtzin of schrijf hem ergens op waar je hem makkelijk weer terug kunt vinden, bijvoorbeeld in je portemonnee.

Keyloggers Software - SecPoint

Keyloggers

Helaas kan al jou moeite voor niets zijn als als je een keer op een foute link klikt en als hackers kwaadaardige software op je pc of laptop installeren. Keyloggers staat bekend als een kwaadwaardig programma, omdat keyloggers al je toetsaanslagen en muisbewegingen opslaan en deze informatie doorgeven aan hackers. Stel je geeft ergens je wachtwoord op in een website, dan zullen deze keyloggers deze info gebundeld doorgeven aan de hacker. Een Keyloggers komt niet zomaar op je computer of telefoon. Jij moet op een link geklikt hebben welke is verstopt in een normaal lijkend mailtje. Ook kun je Keyloggers via je browser binnen krijgen als op onveilige website bent geweest. Als je een goede Webfilter had gehad dan waren deze keyloggers niet op die website gekomen. Wees dus altijd op je hoede! klik nooit op links die je niet vertrouwt.

Regelmatig wachtwoord wijzigen

Het is aan te bevelen je wachtwoorden regelmatig te aan te passen. Je huidige wachtwoord wijzigen is vaan snel gedaan en het kan jou een hoop ellende voorkomen. Je belangrijkste wachtwoorden zijn die van je e-mail en je voor je inlogwachtwoorden van je sociale media accounts. Ook moet je je wachtwoord wijzigen voor bijvoorbeeld bankgegevens.

Gebruik nooit wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn, denk aan de varianten op je eigen naam of de namen van bijvoorbeeld je huisdieren, kinderen en/of geliefden of andere persoonlijke voorkeuren. Aangezien vele van die zaken gemakkelijk te achterhalen op het Internet & sociale netwerken.

Wachtwoord manager

Wij adviseren een wachtwoord manager als je een login met two factor authenticatie 2FA niet mogelijk. Met en wachtwoord manager is handig als je het moeilijk vindt om al je goede wachtwoorden allemaal te onthouden. Je hebt dan maar één wachtwoord nodig. De wachtwoord manager doet de rest voor jou. Enkele wachtwoord manager voorbeelden zijn Roboform (Windows), 1Password (Mac) en Kaspersky Password Manager (Windows).

Meer weten?

Bel mij

Graag meer informatie

Graag ontvang ik een offerte

Informatie over de producten

2020 © Copyright - SecPoint Nederland by CoDesigns

Bel ons        0344 653 690

Neem contact op
close slider

Pentest software

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op